Kanionet, panorama befasues dhe fryme aventure

Nëse ju vendosni për të vizituar territorin e Skraparit, do të jetë i sigurt për të admiruar Kanionet , ‘kujdestarët’ vigane te lumit Osumit, muret e tmerrshëm të granitit, te cilat në rrjedhën e natyrës kane formuar jetët e tyre.

the-Osum_canyons

Kanioni i Osumit dhe Gradecit jane është një atraksion turistik për ata që duan të admirojne një pamje qe të lë pa frymë, apo vendodhjen  ideale për ata që duan sportin e aventurës në kontakt me ujin dhe natyrën e paprishur.

the-Osum_canyons_2

Kanioni i Osumit  karakterizohet  nga ujëvara te bukura që ‘rrjedhin’ nga mure të larta dhe në dy vende  janë dy ura të vogla që lidhin brigjet dhe  ju lejojnë ti kaloni ato.Kanioni i Gradecit, megjithatë, është më i egër dhe me I  pabesë, jo i lehtë për tu afruar, në qoftë se ju nuk pajiseni në mënyrë profesionale per të qene në gjendje për të hyrë brenda.

Jane te shumta aktivitetet qe mund te praktikohen ,nga kanoa deri tek gomonja per te bere rafting, por gjithashtu mjaft  i pëlqyeshëm për tifozët e kanotazhit  eksplorues.

Keto aktivitete nuk janë gjithmonë te prktikueshem, pasi ne stinen e veres  lumi mban njët nivel minimal kostant uji që shkakton vështirësi për zbritjen e barkës, ndërsa per varka të vogla pneumatike  dhe kajakeshte e mundur zbritja pergjate lumit.

the-Osum_canyons_3

Kanioni është 14 km i gjatë; nje eskursion në brendesi te tij ne bordin e një gomoneje rafting  është jashtezakonisht  emocionues dhe magjepses nga spektakolariteti I tij, muret vertikale mbresëlënëse te cilat në disa vende  tkurren ne një masë të tillë,  për të lënë një pasazh të gjerë vetëm dy metra.Pjesa e fundit, 3 km, është i lundrueshëm nga kajak  deri në pranverë ofron  ujra te eger  të klasit të IV.

Por nuk jane vetëm aktivitetet e lidhura me ujin ne pamjen e bukur te kanionit:pergjate terrenit malor  malor është e mundur të zbresësh mbi një biçikletë malore përgjatë shtigjeve të bukura në rrugët me balte që lidhin fshatrat. Edhe   trekkingu dhe shetitja nordike janë lehtësisht të realizueshme kudo, dhe   muret shkëmbore te pabesueshem të ,virgjëra janë një potencial nje  palestër ngjitjesh. Shpatet e butë gjithashtu mund të kthehen në pistë për parangjitjen , si edhe Ippo, percorsi  eksursione me  motor apo fuoristrada ..

Gjithcka  që ju duhet është nje veshje të rehatshme dhe  pajimet baze  si dhe   pak ‘frymë  aventure. Për pjesën tjetër, ju gjithmonë mund tu drejtoheni vendaseve  të cilët në pjesën më të madhe flasin italisht dhe do të jenë te lumtur për t’ju ndihmuar. Ju gjithashtu mund të gjeni lehtësisht  automjete me qira, dhe shofer, dhe guida  që e njohin shume mire zonen.