aktivitete në natyrë gjatë gjithë vitit

Trekking

1-Trekking_Skrapar

Trekking përgjatë kanionit te Osumit

Lloji: trekking
Niveli i vështirësisë : i lehtë , i mesme
Vendndodhja: Pergjate kanionit te Osumit, duke filluar nga Mulliri I Babait.
Gjatesia: 12 km
Kohezgjatja: tre orë
Periudha: gjatë gjithë vitit

Përshkrimi:

Duke filluar  nga sheshi  I bashkise te qytetit të Çorovodës ,  shkojmë deri kanionit  përgjatë rrugës kryesore për 10 km deri sa ju të merrni në një kthese me një pllakë në kujtim të një aksidenti me makinë .Nga këtu një rrugë e pashtruar te çon në bregun e lumit , një zonë që vendasit e quajnë “Mulliri I babit” dhe vjen për të kaluar  diten me piknik dhe not . Ketu eshte  një ure e varur në mes të mureve shkëmbore të ngushta qe lejon kalimin me vetem nje hap ne anen  tjeter përgjatë kanionit ( kushtoj vëmendje  stabilitetit te e dërrasave prej druri të urës ) . Qe këtu fillon shtegu që të çon në Çorovodë rreth 12 km përgjatë kanionit.

Menjehere pas kalimit te ures ,shtegu  ngjitet befasisht në një mur shkembi  për rreth 200 metra , pasi ketej ju mberrini ne nje pike qe mund te vazhdoni te ngjiteni  deri sa të vijnë në një rrugë të paasfaltuar që lidh anet e gremines me  gjitha grupet e vogla të shtëpive  te thirrura  nga koha në kohë fshatra . Ne te djathte gjatë kodër te bushur bimesi të pasur, në mënyrë që të shmangni dhe te udhetoni ne rruge te pashtruara dhe me balte. Ajo mund të ngatërrojë ndonje , por , me një minimum vëmendje dhe gjithmonë duke marrë si një referencë afërsinë e kanionit, ne gjejmë rrugën kryesore që vjen së bashku përmes fushave bujqësore . Ketu  shtegu  shkon përgjatë  kanionit , ka shumë pika piktoreske që lejojnë shikime befasues nga një lartësi prej së paku 200 metra nga lumi dhe kur ju do të shihni në anën tjetër vendin e pelegrinazhit të ABAS  Aliut Gjurma e shenjte te cilen e keni kaluar ne vajtje,ju gjithashtu mund të gjeni një rrugë ( vetem per nje njeri  ), qe zbret  në bregun e lumit. Pas rreth 7 km ju të kalojë në një urë mbi një lumë të vogël që formon një gotë birre shkëmbore , interesante për të eksploruar. Duke vazhduar udhetimin ne rrugen e paasfaltuar  udhetimi behet I qete ,lumi fillon të hapë luginë dhe mund të arrihet ne fshatin bujqesor plot me vreshta Zogas , me pas rreth 1 km do të arrini në urën e varur qe kalon lumin ne fund te kanionit  , duke te çuar në qendër të Çorovodës.

2-Trekking_Skrapar

Trekking pergjate Kanionit te Gradecit

Lloji: trekking
Veshtiresia: mesatare
Vendndodhja: pergjate lumit kanionit te Gradecit
Gjatesia: 8 km mesatarisht
Kohezgjatja: 2.30 / 3 ore
Periudha: gjate gjithe vitit

Pershkrimi:
Duke filluar nga sheshi ne qender të qytetit të Çorovodës pershkohet nje rruge e paasfaltuar e cila pershkon vendin pergjate lumit . Pas 1 km mberrini ne nje urë guri të epokës osmane, dhe nga kjo filloni të admirojnë kanioni dhe luginën e lumit. Ne të majtën e tij janë hyrjet e një depoje nëntokësore e periudhës komuniste e cila perdoret ende nga vendasit si një depo ushqimore.

Duke vazhduar përgjatë lumit rreth pas 1 km kalohet në te djathte te nje depoje ushtarake duke vazhduar akoma 1 km me tutje dhe mberrini ne nje gurore. Beni kujdes pasi aty punohet dhe mund të përdorin eksploziv, pa paralajmërim, sidomos të mos lini asnjë automjet në afërsi. Nga ana e gurores është një shteg që në pesëmbëdhjetë minuta te con direkt në shpellë dhe në brendësi të kanionit.

Shpella është shumë interesante, visita e saj e plote do të kërkonte nja dy ore duke hyre ne te gjitha skutat e saja te fshehta dhe gjithashtu do të kërkonte pajisje te pershtatshme , por edhe të shohesh vetëm pjesa fillestare nuk është e vështirë, me një pishtar është shumë emocionuese. Në fund të vizitës në shpellë rruges për ne Çorovodë ktheheni në të njëjtën rrugë, përsëri tek ura e gurte. Në bregun e kundërt të lumit ka dy rrugë në drejtime të kundërta: ajo në të majtë të çon në fshatin Veseshte dhe ajo ne te djathte lidh rruges e paasfaltuar qe pervecse lidh Veseshten kthehet ne Çorovodë.

Nga ura e gurte ne Çorovodë jane rreth 6 km rrugë e rrëshqitshme. Nëse ju doni të shkoni në Veseshte, shtegu behet me i egër dhe kërkon nja pesëdhjetë minuta shetitje. Gjate kanionit fillimisht kenaqeni me pamjet e bukura dhe pastaj përmes disa fushave qe perdoren si kullota ju lidheni me shtigjet që të çojnë në disa shtëpi të shpërndara që përbëjnë fshatin. Nga Veseshta niset rruga e pashtruar që të çon për ne Çorovodës në një orë, duke kaluar një pellg të vogël në të djathtë përgjatë dy kullave të vogla vrojtimi ushtarake te një ose dy vende betoni me forme te rrumbullaket , trashëgimi nga periudha e regjimit të Enver Hoxhes. Menjëherë pas pak mund te shijoni pamjen e Çorovodës , atje është një shteg qe te con poshtë në qendër të vendit.

3-Trekking_Skrapar

Trekking në malin Tomorr

Lloji: trekking
Vështirësia: i lehtë
Vendndodhja: pasi vjen ne Gjerbes ne mes të fshatit, perkundrejt drejt lumin Devoll
Gjatesia: 2 km
Kohezgjatja: një orë
Periudha: gjithe vitin

Përshkrimi:
Pasi vjen ne Gjerbes ne mes të fshatit, perkundrejt drejt lumin Devoll, ju mund të vazhdoni në këmbë për të arritur në malin Tomor, me një shteg përmes pyjeve që fillon nga termocentrali i vogël që ndodhet 2 km nga Gjerbesi, përgjatë rrugës që Vazhdon në pjesën e poshtme të luginës.

Në anën e majtë të panelit të kontrollit te hidrocentralit është një perrua i vogël, nga i cili kalon rruga. Pas rrugës për rreth 200 metra, ju do te mbrrini në nje tub uji që vjen nga mali dhe mjafton të ndiqni atë.Shtegu fillimisht është vazhdimisht në hije, ne nje teren të pjerrët dhe shkëmbor, me gunga të mjaftueshme, beni kujdes të mos rrëshqisni. Pasi keni lënë pyllin dhe permes qartesise se peisazhit shtegu ju ofron një pamje fantastike te luginës dhe maleve, deri në vendin e adhurimit, ku ju mund të shkoni me një ore shëtitje ne takimim me malin Tomorr. Nëse ju nuk keni mjetin tuaj te transportit për të arritur ne Gjerbes apo malin Tomor, thjesht kontaktoni me njërin nga shoferët lokale në Çorovodë te vendosura në sheshin kryesor dhe ofrojne shërbim në fshatra të ndryshme te zones ose ju mund të merrni autobusin përgjatë rrugës në drejtim të luginës së Devollit.