Trekking ne malin e Tomorrit

Mali Tomorr me piken e tij me  të lartë ,  Çuken Partizani  2417 m mbi nivelin e detit.

Peizazhi është plot vegjetacion e lulezim,i pasur me pyje, ndër të cilat spikasin  pemë ahu dhe pisha e malit, perrenj , shpella , por edhe fauna  premton spektakel me ariun e murrem , ujku, dhelpra, macja  egër , dreri , , derri i egër , ketri dhe pastaj’ simbol shqiponja  e Shqipërisë.

Për një ditë trekking në Tomor eshte i nevojshem nje mjet fuoristrada , që ju do ta gjeni me  çmim të përballueshme në sheshin qendror të Çorovodës . Prej këtu , niseni per ne fshatin Gjerbes , një fshat i vogël në rrëzë të malit,koha e udhëtimit zgjat rreth dy ore, për shkak se rruga është e pashtruar .

trekking-in-tomorr-2

Me te mberritur ne Gjerbes filloni shetitjen tuaj. Drejt lumit Devoll , ju mund të vazhdoni  në këmbë për të arritur në Tomor , me një rrugë nëpër pyll në afërsi të hidrocentralit të vogël , 2 km nga fshati , përgjatë rrugës që shkon në pjesën e poshtme të luginës. Në anën e majtë të panelit të kontrollit që ju do të hasni një lumë të vogël , nga i cili vazhdon rruga . Pasi keni ecur perreth  200 metra , ju vini në tub uji që vjen nga mali , kështu që vazhdoni ta ndiqni ate . shtegu  në pjesën fillestare është i pjerrët dhe shkëmbor ,me  mjaft gunga , kështu që beni kujdes  për rrëshqitjet.

trekking-in-tomorr-3

Duke vazhduar udhetimin  kaloni neper nje livadhne te cilin rruga bëhet më e rehatshme dhe e qetë , duke ofruar një pamje të lë pa frymë  të luginës dhe maleve përreth , deri në qafen e Kulmakut ,ne manastirin vendin e kultit te sektit Bektashi.

Prej këtu , ata me aventurieret dhe te gatshem per aventura , mund të vazhdojnë dhe të arrijnë në rreth një orë shëtitje në maje  të malit Tomor .

trekking-in-tomorr-4

Me te mberritur ne maje ,ripërshkoni rrugën në të kundërt të ktheheni në fshatin Gjerbes , ku ju pret nje banket i madh  i përgatitur me specialitete tipike lokale , duke përfshirë qengji shijshëm ( gatuar ngadalë në hell ) , bukë misri, shtëpi dhe djathrave lokale .

trekking-in-tomorr-5

[Credits | Photography: Carmelita Cianci]